tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

Blue

Värjäsin tuttavalleni kerän lankaa.

Lankana valkoinen seiskaveikka. Värinä sininen elintarvikeväri.

Kysymys kaikille värjäyksiä harrastaneille (elintarvikeväri tai KoolAid): Kuinka on pysynyt pesussa?? Mun punaiset KoolAidatut "mansikkasukat"-menettivät väriä konepesussa! Mietin pääni puhki, kuinka silloin toimin sitä punaista lankaa värjätessäni... Enkö kuumentanut tarpeeksi jne... Tulee vaan mieleen, että pitäisikö varmuuspestä kaikki lahjoiksi (joululahjoja jo tehneenä) tekemäni sukat, ennen kuin annan saajalleen. Ei ois kyl mikään kiva ylläri, mikäli lahjan saatuaan ne muuttaisivatkin värinsä:(

Tänään värjäämäni sininen on kyllä varmuus-varmuus-varmuus testattu -> kuumennettu ja huuhdeltu varmaan sata kertaa värjäyksen jälkeen. Luulen jo villakuitujenkin kärsineen. Lisäksi värjäsin ne kiehuvassa vedessä (olen sitä enenkin tehnyt ja lanka on ollut aivan käyttökelpoista, nimenomaan seiskaveikka, senkin jälkeen)!

9 Comments:

Blogger muoriska said...

Oma kokemukseni on että jos on voimakkaita ja kirkkaita värit, ne lähtee pesussa irti ( eli liikaa pigmenttiä joka ei kiinnity kuituun kunnolla). Monesti kun huuhtelee kylmällä vedellä niin ei päästä väriä yhtään, mutta jos ottaa mukaan käden lämpöisen tai lämpimämmän veden ja pesuaineen, avot irtoaa. Mulla yksi tilkku värjäsi tytön pvlpaitaa, mutta se värjääntymä lähti seuraavassa pesussa pois. Eli valkoiseen murretut sävyt, kuten tuo sinun sininen, on sen verran haalea että uskon sen pysyvän ( kaiken sen muun extra kiinnityksen lisäksi)
Tämä on vain omakokemukseni, mutta.. näitä pitäisi kerätä meiltä kaikilta värjäämiseen hurahtaneilta.

19/7/06 09:01  
Anonymous Anonyymi said...

Mulla on kokemus sellainen, että mun kiehuvassa vedessä Koolaidaamani langat eivät ole päästäneet väriä ollenkaan. Olenhan jopa huovutttanut niitä koneessa!

19/7/06 12:00  
Blogger vikke* said...

Miten ihmeessä saat noin nätin kerän kerittyä? Ihana lanka!!

En ole vielä pessyt koneessa mitään KoolAidattuja juttuja...mutta olis kyllä ikävää jos värit lähtis pois.

19/7/06 18:47  
Blogger eusu said...

Kiitos kommenteista.

Mä tuota sinistä lankaa värjätessäni tosiaan keitin lankaa vaikka kuinka kauan. Sen jälkeen huuhtelin viileellä ja lämpöisellä vedellä, käytin mikrossa täydellä teholla 3x2,5minuuttia ja välissä huuhdoin. Lopulta ei enää lähtenyt värii lainkaan.

Raportoin myöhemmin blogissani värien pysymistä kaikista värjäämistäni langoista.

VIKKE: Taito hyppysissä... :) Nyt vaan en kuitenkaan jaksanut tehdä sisältä purkaantuvaa kerää...

19/7/06 22:05  
Anonymous Anonyymi said...

Kurjaa jos värit tosiaan lähtevät pesussa... Itse olen ajatellut tehdä värjätyistä langoista sukkia ja niitähän joutuu väkisinkin pesemään. On vähän hölmöä antaa lahjaksi sukat, jotka sitten pesussa vaihtavat väritä... Mutta voihan niihin antaa pesuohjeeksi käsinpesun.

Onko sinulla kokemusta siitä, lähteekö väriä myös käsin pestäessä?

20/7/06 16:43  
Anonymous Anonyymi said...

ihania nuo itsevärjätyt langat... olen tällänen "kehittyvä" käsityöntekijä ;) ja mulla olis vanhentuneita karamellivärejä kaapissa ja kaikenmaailman lankakeriä vaatehuoneen nurkassa ja sormia syyhyttäis vähän yhdistellä niitä mutta kun en oikein tiiä miten käytännössä se tapahtuu.. mutta ehkä jonain päivänä tajuan systeemin ja sitä odotellessa lueskelen näitä kivoja blogeja.. :)

20/7/06 16:55  
Blogger eusu said...

Mermaid: ainoastaan niistä punaisista sukista on lähtenyt, joista nyt mainitsinkin tossa. Ajattelin nyt antaa tosiaan raporttia siitä, kuinka värit lähtee tai pysyy...

Uskon edelleen, että kunnon kuumennus värjäysvaiheessa saa värin kiinnittymään paremmin! Sukkia minullakin on useimmista värjätyistä tullut!

Anonyymi: Rohkeasti vain kokeilemaan:))

20/7/06 20:11  
Blogger muoriska said...

Tuosta höyrähtäneiden palstasta sen verran että kaikki kelpaa.. myös kirjoittamaan... joko siten että toimittaa mulle s-postiin tekstin tai linkin teksitiin, niin siirrän sen siten että siihen voi kommentoida, sama homma kuville, ja... sisäpiiriin pääsee jos tahtoo..( ylläpitovastuun jakoa ;))

muoriska at iki piste fi.. ja sieltä löytyy allekirjoittanut

20/7/06 20:24  
Blogger eusu said...

Muoriska, OK... Ajattelin pestä huomenissa isooooon kasan Kool Aidaamiani sukkia (värin hupenemisen pelossa) ja laittaa ennen ja jälkeen kuvat (ja muistella työtapoja samlla...)

Ihana tuo "höyrähtäneiden... " -palsta nimenä, sitä mä oon!!

20/7/06 23:10  

Lähetä kommentti

<< Home